A HPV elleni védőoltás

A HPV elleni védőoltás

A HPV elleni védőoltás bevezetése új korszakot jelent a vírus és az általa okozott megbetegedések elleni védekezésben. Az elmondottak alapján a jó védőoltásnak, vakcinának a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:
- védjen a daganatot okozó HPV fertőzés ellen
- erős, tartós immunválaszt váltson ki
- a lehető legtöbb HPV típussal szemben nyújtson védelmet
- ne legyen benne daganatkeltő fehérje és virus DNS

Ezen kívánalmak szerint készült vakcinákba a legveszélyesebb (nagy kockázatú – HPV 16, 18) és leggyakribb (HPV 6,11) HPV típusok olyan komponenseit építették be, amelyek a leginkább immunogén hatásúak. Ez a fehérje a HPV egyik „késői” (late – L1) fehérjéje, melynek hatására a szervezet ellenanyagot termel. Az immunválasz tartós és bizonyítottan védelmet nyújt nemcsak a 16, 18, 6 és 11-es típussal szemben, hanem néhány „rokon” típussal szemben is.
Attól függően, hogy milyen komponenseket tartalmaz a vakcina, az lehet 2- komponensű („bivalens”, a HPV 16,19- ellen, Cervarix) és 4 komponensű („kvadrivalens”, HPV 16, 18, 6, 11 ellen, Sylgard).
A vakcinát intra…., 3x ismételve kell beadni a legjobb immunválasz elérésére.
Kérdés mikor célszerű adni az oltást és kiknek?
Ideális esetben a nemi élet megkezdése előtt, jelenleg a 11-13 éves korú leányoknak leginkább ajánlott az oltás. Ezt célszerű lenne a fiúkra is vonatkoztatni, akik részben a fertőzés forrásai lehetnek, másrészt egyes HPV asszociált betegségek bennük is kialkulhatnak, ha kisebb arányban is. Természetesen idősebb korban is ajánlható, amennyiben a fenti típusokkal a hölgy nem fertőzött. Egyesek szerint idősebb korban és fertőzöttség esetén is adható, azonban a hatás bizonyítása ezen esetekben még nem egyértelmű.