Betegségek

Szexuális úton terjedő betegségek, azaz STD

 Mi az, hogy STD?

Az STD egy angol nyelvű rövidítés, a Sexually Transmitted Diseases, azaz szexuális úton terjedő betegségek kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy ezek a különféle kórokozók által előidézett fertőző megbetegedések szexuális érintkezéssel kerülnek át egyik emberből a másikba. Szexuális érintkezésnek számít minden olyan érintkezési forma, ahol a nemi szervek a szexuális partner valamely nyálkahártyájával (nemi szervek, száj, végbél) kerülnek kapcsolatba, tehát a hüvelyben, a szájban vagy a végbélben végzett közösülés egyaránt fertőzéseket közvetíthet.

Ki kaphat nemi úton terjedő fertőzést azaz STD-t?

Ez a probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él, a fertőződés kockázata azonban természetesen nagyon is eltérő: minél több partnere van egyidejűleg vagy egymást követően, és minél gyakrabban fordul elő, hogy védekezés (óvszer) nélkül vesz részt a szexuális együttlétben, annál nagyobb az esélye arra, hogy valamilyen kórokozóval megfertőződik.

Hányszor kaphatok ilyen betegséget?

A nemi érintkezéssel terjedő fertőzések után nem marad tartós védelem – szemben néhány más fertőző betegséggel, melyek átvészelése tartós védettséget jelent -, ezért ugyanazt a fertőzést életünk során többször is megkaphatjuk.
Érdemes tudni, hogy több mint 30 féle kórokozó terjedhet szexuális együttlét kapcsán, és az sem ritka, hogy akár egyetlen együttlét alkalmával többféle kórokozóval fertőződhetünk.

Hogyan védekezhetem az STD fertőzések ellen?

Ha hosszú távú, kölcsönös hűségen alapuló partnerkapcsolatban él, melynek kezdetekor egyikőjük sem volt fertőzött, biztos lehet abban, hogy nem fenyegeti veszély.
Ha egyidejűleg vagy egymás után több partnere van, akkor gumióvszer megfelelő használatával csökkentheti a fertőződés esélyét.
Ha bármilyen fertőzés jeleit észleli önmagán vagy partnerén, azonnal forduljanak szakorvoshoz, aki a korai szakaszban elvégzett vizsgálatok segítségével célzott kezelést ad, amivel megelőzhetőek a későbbi szövődmények.