Hólyaghurut

Sajnos a legtöbb nő élete során többször megtapasztalja a hólyaghurut kellemetlen tüneteit, mint a gyakori, sürgető vizelési ingert és fájdalmat. Vannak olyanok, akik ezt havonta, két havonta átélik. Ilyen esetben krónikus fertőzésről beszélünk. A panaszokat sokszor felfázás okozza, az esetek jelentős részében viszont, mint derült égből villámcsapás, minden előzetes megmagyarázható ok nélkül jelentkeznek a kínzó tünetek.
Mi is a magyarázat?

A gát környéki baktériumflóra bekerül a hüvelybe, onnan a hólyagba, ahol gyulladást okoz. A kórokozó leggyakrabban az E.coli baktérium, mely a normális bélflóra része. Sokszor elegendő a rövid kezelés, sőt a kellemetlen tüneket egy része bő és gyakori folyadékfogyasztás hatására is megszűnik.
Sajnos az egyre gyakoribb és sokszor helytelen antibiotikum használat miatt ún. pathogén baktérium törzsek alakulnak ki, melyek sokkal agresszívabbak, és a hüvely normális flóráját elpusztítják, lehetőséget adva ezen baktérium törzsek megtapadásának. A visszatérő hólyaghurut genetikai hajlamra is visszavezethető.

Mi a megoldás?

Az első lépés a normális hüvely és bélflóra visszaállítása illetve fenntartása. Ehhez tejsavbaktériumot tartalmazó hüvelytabletta alkalmazása javasolt kiegészítve valamilyen szájon át szedhető probiotikummal ( tabletta, joghurt).
Szükséges a hüvelyi ph ellenőrzése tesztcsíkkal. Amennyiben a hüvelyi ph 4,5 felett van, pótolni kell a lactobacilusokat( tejsavbaktérium).
Második lépés a gyulladás kiújulásának megakadályozása. Mindenképpen olyan alacsony dózisú antibiotikum alkalmazása javasolt, mely a hólyagban fejti ki hatását és hosszasan szedhető. ( pl.: Nitrofurantoin).
Ha szexuális együttlét után jelentkeznek a panaszok, akkor az aktust követően kell beszedni a gyógyszert, egyebekben pedig lefekvés előtt napi egy tablettát.
Ha strand vagy fürdő után jelentkeznek a panaszok, akkor ezt követően kell beszedni a gyógyszert, még amikor nincsenek tünetek. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a tőzegáfonyának szintén védő hatása van, melyet tablettában (koncentrátum) lehet kapni. Az áfonya a baktériumok hólyaghoz tapadását csökkentik.