Milyen betegségeket okozhat a HPV?

Milyen betegségeket okozhat a HPV?

A HPV által okozott megbetegedések közül a legismertebb a méhnyakrák, melynek csaknem 100%-át a HPV, a korábban említett nagy kockázatú típusai, elsősorban a 16 és 18-as okozzák. Ugyancsak a HPV fertőzés tehető felelőssé a méhnyak rákellőtti (prekancerózus) elváltozásaiért, a korábban diszpáziának (enyhe, mérsékelt és súlyos), ma un. CIN-nek (cervikális intraepiteliális neoplázia I, II, III) nevezett elváltozásokért. A szeméremtest (vulva) és a hüvely (vagina) rák kialakulásáért ugyancsak nagy százalékban a HPV felelős. A női nemiszerveken elforduló condylomát ugyancsak HPV okozza, a kis kockázatú típusok (6,11).
A férfiak sem mentesek azonban a HPV fertőzéstől, sem annak következményeitől, bár lényegesen ritkábban fordulnak elő HPV okozta daganatos elváltozások férfiakban, mint nőkben. A hímvessző (penis) rák, bár kisebb arányban, de ugyancsak HPV-vel kapcsolatban alakulhat ki. A korábban említett condylomák férfiakban is előfordulhatnak.
A végbélnyílás környékén előforduló szemölcsök, sőt rákok (analis karcinómák) oka mindkét nemben lehet HPV.
A szájüreg-garat szemölcsök és rákok kialakulásában, kisebb arányban ugyancsak szerepelhet a HPV.
Sajnálatosan még a csecsemők-gyermekek sem mentesek a HPV fertőzéstől, bennük egy igen ritka, de súlyos kimenetelű, a gége-légutakat érintő (u.n. respiratórikus) papillomatózis (többszörös, gyakran összefüggő szemölcsök, melyek elzárhatják a légutakat, fulladást okozva).