Hogyan terjed a HPV?

Hogyan terjed a HPV?

A fentiek alapján azt hiszem mindenkiben felmerül a kérdés, hogyan kaphatom meg a betegséget? Hogyan terjed ez a veszélyes kórokozó?
A fertőződésnek két alapvető útja van, a szexuális és a nem szexuális. Az első közismerten a fő átviteli útja a fertőzésnek, mivel a vírus közvetlen bőr-bőr, nyálkahártya-nyálkahártya úton terjed. A nyakoribb nemi aktus, a több partner, növeli a fertőzés kockázatát. Mivel a HPV olyan elterjedt, a szexuálisan aktív nők életükben legalább egyszer, de többnyire gyakrabban átmenetileg vagy tartósan fertőződhetnek a HPV valamely típusával. Már korábban említettük, hogy az érett vírusrészecskék a méhnyak leváló hámsejtjeivel a hüvelyváladákba , vagy a férfi ondójába, esetleg a szájüregbe kerülhetnek. Ennek megfelelően az átvitel leggyakoribb útja a szexuális kontaktus. A condom használata lényegesen, de nem teljesen véd meg a fertőzéssel szemben. Ritkábban nedves, HPV-t tartalmazó törülköző, fehérnemű, egyes eszközök stb. is átvihetik a fertőzést.
A nem szexuális átvitel történhet elkapart szemölcsök útján is, egyik testrészről a másikra, vagy egyik egyénről a másikra.
Vér útján (transzfúzióval) a HPV azonban nem terjed, mivel a fertőzés során a vírus nem kerül a vérbe (nincs virémia).
HPV-fertőzött anyáról a magzatra kerülhet a HPV, a szülőcsatornán való áthaladás során. Szerencsére ezen átviteli út nem túl gyakori, és ugyancsak ritka az újszülöttben – csecsemőben-gyermekekben esetlegesen kialakuló légúti papillomatózis.
Kérdés, hogyan előzhető meg a HPV fertőzés?
Elsősorban a szexuális szokások változtatásával. A condom csökkenti a fertőzés veszélyét, de tökéletesen nem véd ellene. A végső megoldást a vakcináció jelentheti. Fokozott veszélyt jelent a HPV fertőzés szempontjából: sok szexuális partner (promioscuitas), 25 éves kor alatti szexuális kapcsolatok, különösen a 16 éves kor alatt kezdett szex, kapcsolat olyan partnerral, akinek sok különnböző szexpartnere volt.