Gyógytorna

Terhestorna, Kismama torna:

 Gyógytornász által összeállított és irányított átmozgató, keringésjavító, könnyű izomerősítő  gyakorlatsorozat, melyet a szakorvos javaslatára a 12. terhességi héttől egészen a szülésig lehet végezni.
A tornaprogram segíti a kismamáknak a szülésre történő fizikai felkészülést.
A torna során aktív gyakorlatok segítségével javítjuk a vérkeringést, ezáltal csökkentjük az ödéma okozta kellemetlen tüneteket, valamint kíméletesen átmozgatjuk a törzs izmait is, védekezve ezzel a terhességgel gyakran együtt járó derékfájás ellen. Ezen kívül relaxációs gyakorlatokat is végzünk, melyek segítségével megtanuljuk izmainkat ellazítani, pihentetni.
A terhesség alatt végzett kismamatorna nagymértékben javítja a szülés utáni regenerációs hajlamot.

Nőgyógyászati és urológiai műtétek utáni rehabilitáció:

 A sebészi beavatkozások után nagyon fontos az érintett terület gyógyhajlamának elősegítésére a célzott, speciálisan összeállított tornaprogram. A gyógyulás mértékének fokozásán kívül a tornagyakorlatoknak elsődleges szerepe van abban, hogy az operáció során elért kedvező anatómiai helyzet hosszú távon megmaradjon, tehát a beteg számára ez azt jelenti, hogy a rendszeresen végzett mozgásprogram segítségével megelőzheti a kellemetlen tünetek visszatérését.  A gyakorlatok könnyen elsajátíthatóak és otthon is, mindenféle eszközigény nélkül végezhetőek.

Gátizomtorna, medencefenék izomtréning:

 Testünkben a medencefenék izmainak nagyon fontos szerepe van: ezen a három rétegből álló  izomlemezen támaszkodnak meg a hasüregi szervek,valamint magába foglalja a  húgycső, a hüvely, illetve a végbél záróizmait. Az izomzat meggyengülése esetén különböző tünetek léphetnek fel, melyek közül a leggyakoribb a stresszinkontinencia, ami nem más, mint fizikai terhelés (tüsszentés, köhögés, emelés) hatására bekövetkező akarattól független vizeletvesztés. Ez a tréning ennek a különösen igénybevett területnek, a medencealapi izmoknak az erősítését célozza meg.
Gátizomtorna végzése kiemelt fontosságú:

- változó korban
- méh-, hólyag- vagy végbélsüllyedés esetén
- inkontinenciás panaszok esetén
- megelőzésképpen még  terhesség előtt

Ezen kívül ajánlott még azoknak, akik nehéz fizikai munkát végeznek, rendszeresen sportolnak, veleszületett kötőszöveti gyengeséggel rendelkeznek, illetve gyakori székrekedés, valamint krónikus köhögéssel jár kórképek (allergia, és asthma) esetén.

Szülés utáni rehabilitáció:

Ez a tréningprogram segít az anyukának a szülés utáni regenerációban, fizikai kondíciójának visszanyerésében. Elsődleges célja a szülés során sérült gátizom funkciójának és izomerejének helyreállítása, valamint a törzs izmainak átmozgatásával,lazításával,  kíméletes erősítésével  megkönnyíti a baba körüli teendők végzését.

Tartásjavító  Kondicionáló Gerinctorna:

 
Speciális mozgásprogram, mely segít megőrizni a gerinc épségét , valamint a már kialakult gerincbántalmak kezelésének egyik elsődleges konzervatív (nem műtéti) eszköze.
Segít megőrizni hosszútávon a gerinc rugalmasságát, izmainak erejét, stabilitását.
A torna során átmozgatjuk a tartós egyirányú terhelés (ülő- , állófoglalkozás, mindennapi élet során adódó hosszútávú igénybevétel) következtében görcsössé, feszessé vált izmokat, ezáltal növeljük a gerinc mobilitását is. Ezt követi a gerinc körüli ”izomfűző” edzése, mely magában foglalja a has-, hát-, és törzsizmok erősítését.  A foglalkozás végén különböző nyújtási technikákkal ellazítjuk az izmokat, hogy a torna eredménye minél maradandóbb legyen.