Egyéb beavatkozások, kezelési módszerek

Petevezető-átjárhatósági vizsgálat (HSG-hisztero-szalpingográfia)

A meddőség kivizsgálása során szükséges, hogy a tisztázzuk a petevezetékek átjárhatóságát. Ez egy speciális oldat (kontrasztanyag) beadásának segítségével történik. A kontrasztanyagot egy igen vékony gumicső (katéter) segítségével juttatjuk a méhűrbe és a petevezetékekbe, a nyakcsatornán keresztül. Így röntgen berendezéssel láthatóvá tehető a petevezeték, és a méh ürege is, tisztázhatók a fejlődési rendellenességek, vagy gyulladást követő hegesedés során kialakuló elzáródások. A vizsgálat történhet ultrahangvizsgálat segítségével is, ilyenkor nem kell számolni sugárterheléssel sem. Ez a vizsgálat azonban, az eljárás során alkalmazható speciális kontrasztanyag lényegesen magasabb ára miatt költségesebb.

Méhenbelüli fogamzásgátló eszköz („spirál”) felhelyezése

Azok számára, akik nem kívánnak fogamzásgátló tablettát szedni, vagy annak valamilyen ellenjavallata (pl. véralvadási zavar, előzményben szereplő trombózis) áll fenn, megfelelő fogamzásgátlási módszer lehet a méhenbelüli eszköz („spirál”). Létezik már olyan eszköz is, amely hormontartalmú, így a spirál használata során gyakrabban észlelt bővebb menstruációs vérzéseket is megakadályozza. A hormon tartalom miatt a fogamzásgátló hatás is biztosabb.

Daganatos betegek gyógyszeres kezelése, kemoterápia

Amennyiben rosszindulatú elváltozás miatt történik műtét, a teljes gyógyulás, illetve a hosszabb tünetmentesség érdekében, a beavatkozást követően gyakran van szükség gyógyszeres kezelés, kemoterápia alkalmazására. Erre főleg petefészekrák esetében kerül sor. Az infúziós kezelések általában 3 hetente történnek, ambuláns formában. Napjainkban már lehetőség van arra, hogy a kemoterápia régebben rettegett mellékhatásait (hányás, hányinger, súlyos allergiás tünetek) bizonyos gyógyszerekkel hatékonyan megelőzhessük. A modern kemoterápia segítségével nemcsak a betegek élete hosszabbítható jelentős mértékben, hanem az életminőség is javítható. Gyógyszeres kezelést alkalmazunk méhnyakrák esetén, ha a daganat nem távolítható el sebészi úton. Ilyen esetekben a kemoterápiát sugárkezeléssel együtt, azzal egyidőben alkalmazzuk.

 Sugárkezelés

Sugárkezelésre elsősorban a méhnyak, és a méhtest rosszindulatú daganatainál lehet szükség – általában a műtétet követő időszakban. A besugárzás történhet kívülről, a hasüreg irányába, vagy a méhüregbe, hüvelybe helyezett eszköz segítségével.