Vizsgálatok: Egyéb vizsgálatok

Szükség esetén hüvelyi vizsgálat történik, mellyel megállapítható a méhszáj állapota, valamint a magzat elölfekvő részének a helyzete.

Fogantatáskor betöltött 37. anyai életév esetén genetikai tanácsadás szükséges.

Magzatvíz vétel (ún. amniocentézis, 14-16. héten), köldökzsinór vérvétel (18-20. héten) vagy chorionboholy mintavételezés (10.-11. héten) akkor szükséges, ha a genetikai kockázat nagyon magas és a magzati sejteket közvetlenül kell vizsgálni.

Külön kérésre lehetőség van az ún. quattro-teszt (ösztriol, inhibin, hCG, AFP), vagy integrált teszt elvégzésére.Szükség esetén vizsgálható egyes magzatra ártalmas vírusos fertőzések (rubeóla, kanyaró, mumpsz, toxoplazma) elleni védettség.

Magzatmozgás számolását minden kismama maga is el tudja végezni. A 32. ajánlott minden ebéd után, kórházi bentfekvés esetén naponta 3 alkalommal megszámolni a 30 perc alatt érzett magzatmozgást és regisztrálni. Több alkalommal (stimuláció után is) észlelt 5-nél kevesebb mozgás a magzat állapotának rosszabbodásának intő jele lehet, melyet jelezni kell kezelőorvosának.

Terminustúllépés esetén oxitocin terheléses tesztet (ún. OTT) végzünk a méh oxitocin érzékenységének, a méhlepény és a magzat keringési kapacitásának megítélésére.

NIFTI illetve Prenatest is elérhető. Lsd prenatest.hu