Terhesgondozás

Terhesgondozásterhesgondozás terhesgondozás törvényben előírt kötelező feladat, melyet terhesgondozói vagy szülész-nőgyógyászati magánrendelésen végeznek. A gondozásban részt vesz a szülész-nőgyógyász, háziorvos, fogorvos és védőnő, szükség esetén más szakorvos, gyógytornász, vagy dietetikus. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy szülésznő is gondozzon terhességet, ezért az első találkozások során rizikófelmérést kell végezni. Ez a formanyomtatvány 3 példányban készül, egy marad a nőgyógyásznál, egy példány a védőnőé , egy pedig a háziorvosnál kerül lefűzésre.

terhesgondozás az anyák részére nem kötelező, csak ajánlott, azonban bizonyos pénzbeli, szociális támogatások törvényileg csak akkor igényelhetők, ha minimum négy alkalommal jelenik meg a kismama a terhesgondozáson, és ezt a gondozási könyvében négy, pecséttel ellátott bejegyzéssel tudja igazolni.

Az első alkalommal történik a terhesség tényének megállapítása (ultrahanggal kontrollálva). Rákszűréshez kenetvétel, a terhességről szóló igazolás kiadása, mellyel a területileg illetékes Védőnői Szolgálatot kell felkeresni a gondozásba vétel céljából. A gondozásba vétel alkalmával történik a kórelőzmény felvétele is (előző betegségek, műtétek, terhességek, stb.).

Általában elmondható, hogy a 38. hétig négyhetente, majd hetente ajánlott a terhesgondozáson való részvétel. Minden alkalommal hozni kell a gondozási kiskönyvét, meglévő leleteit, illetve a vérvételekre éhgyomorral, az ultrahangvizsgálatokra pedig lehetőleg üres húgyhólyaggal kell megjelenni. Minden terhesgondozáskor testsúly- és vérnyomásmérés történik, valamint a 16. héttől magzati szívhanghallgatás. Tapintással megállapítjuk a magzat hozzávetőleges helyzetét, a méh növekedését, tónusát, esetleg a méhszáj állapotát.

A 38. héttől heti 1 alkalommal, majd a 40. héttől naponta meg kell jelenni NST-re.