Szülés

Mikorra várható a szülés

A szülés várható idejének kiszámításához szükség van a menstruáció első napjára. Aterhesség időtartalma 9 hónap, tehát 40 hét vagy 280 nap.A szülés várható idejének kiszámítása az ún. Naegele-módszerrel történik , az utolsó menses első napjához 7 napot hozzáadunk, és 3 hónap kivonunk, melyet módosítani kell, ha a ciklus nem 28 napos. Például, ha az utolsó vérzés első napja december 10-én volt, a szülés várható időpontja szeptember 17.

Ha valaki ismeri a fogamzás idejét, a szülés várható ideje onnan számított 38 hét vagy 266 nap.

Fontos tudni a terhesség pontos korát, mert néhány vizsgálat (ultrahang, AFP…) meghatározott időponthoz van kötve.

A számított napon a terhesek kb. 10 %-a, egy hét különbséggel a terhesek kb. 80-85 %-a szül meg.

Milyen jelei vannak a szülés megindulásának

A szülés előtt napokkal, hetekkel előforduló jelek:

Jósló fájások (ezek a fájások kósza, rendszertelen fájások )
Nyákdugó távozása
Derékfájdalom

Amikor azonnal kórházba kell menni:

Elfolyt magzatvíz
Vérzés
Rendszeres, erős fájások

Vajúdás

A vajúdás először szülőknél 6-12 óra, míg többedszer szülőknél 4-8 óra . A magzatburok legtöbbször magától megreped, de gyakran előfordul, hogy az orvosnak kell megrepeszteni. A tágulási szak alatt a vajúdók sétálhatnak, zuhanyozhatnak, amennyiben viszont a magzati szívhang azt kívánja, folyamatos ellenőrzés szükséges, ami ágyhoz kötöttséget jelent. A szülőszobán lehet zenét hallgatni, ezért célszerű már korábban kiválasztani, hogy milyen CD-ket hoznak magukkal a szülésre.

Ha a kismama először szülő, és a magzat medencevégű fekvésben helyezkedik el, úgy császármetszés végzendő. A magzat harántfekvésben is lehet, ilyenkor is császármetszés végzendő. A vajúdás szakasza addig tart, amíg a méhszáj el nem tűnik és a koponya a legnagyobb kerületével át nem haladt a medence bemeneten.

Kitolási szak

Akkor beszélünk kitolási szakról amikor a koponya legnagyobb kerültével áthalad a medence bemeneten és a méhszáj teljesen eltűnt. Ilyenkor jelentkeznek a tolófájások, a koponya kezd egyre jobban lefelé haladni, majd a medence üregébe kerül. Ilyenkor székelési ingert érez a szülőnő. Először a koponyának, majd a törzsnek kell áthaladni a szülőcsatornán.

Elsőnek megszületik a fej, majd a mellső váll, végül a hátsó váll bújik elő. A törzs következik, mely az előtágított szülőcsatornán születik meg.

Megszületés

A megszületés a vajúdás végpontja. Ha a kitolás a célegyenes, akkor a megszületés a cél. Az édesanya megkönnyebbedik és örömmel fogadja az új jövevényt. Ezek életünk legszebb pillanatai. Az újszülöttet ráhelyezzük az anya mellkasára, majd az édesapa elvághatja a köldökzsinórt. Ezt követi a baba lemérése, ellátása és felöltöztetése.

Lepényi szak

Ez a szakasz több percig is eltarthat. Az anyának szinte semmit nem kell csinálnia, ez már nem fáj. A lepényt meg kell vizsgálni, nehogy lepény rész maradjon vissza a méh üregében.

Lepény utáni szak

A lepény utáni szak a születéstől számított első két órát jelenti. Ezt az időszakot a kismama és az újszülött a szülőszobán tölti. Az első része tartalmazza a gátmetszés vagy sérülés ellátását, szükség esetén a méh kiürítését. A továbbiakban a kismama szoros megfigyelése a cél, mert a legtöbb vérzés ebben az időszakban jelentkezik.

Gyermekágy

Gyermekágy
Gyermekágyi időszaknak a szülést követő első hat hetet nevezzük. Ekkor történik a női belső szervek regenerációja, a méh nagysága csökken, a méhszáj visszanyeri eredeti állapotát. A gyermekágy első 3 napját általában minden kismama a kórházban tölti.